D3 – dezinfekcia, dezinsekcia a deratizácia
Šváby či ploštice v miestnosti, otravné komáre a sršne, potkany v skladoch a pivniciach – toto všetko predstavuje nočnú moru pre každého človeka. Škodcovia rôzneho typu dokážu spôsobiť nemalé problémy v každodennom živote človeka. Ako sa však zbaviť nepríjemných pachov, nebezpečných mikroorganizmov, otravného hmyzu či hlodavcov? V závislosti od typu problému, je potrebné vybrať vhodné riešenie, ktorým môže byť – deratizácia, dezinfekcia či dezinsekcia. Týmto problémom sa však dá aj predísť, a to realizovaním preventívnych krokov a opatrení.
Čo je DDD?
Dezinfekcia: metóda, prostredníctvom ktorej sa ničia či odstraňujú choroboplodné zárodky vo vzduchu, na látkach či rôznych predmetoch a prostredí celkovo.
Dezinsekcia: metód, ktorou sa ničia škodcovia – hmyz (mravce, muchy, komáre, šváby, roztoče, vši, blchy a pod.).
Deratizácia: prostredníctvom deratizácie dochádza k hubeniu hlodavcov (potkany, myši a pod.).
Hygiena a ochrana ľudského zdravia
Základným atribútom súčasnej spoločnosti je dodržiavanie hygieny a ochrana ľudského zdravia. Poriadok a čistota je neodmysliteľnou súčasťou domácností i ostatných zariadení. Školy, kaviarne, reštaurácie, hotely a mnohé ďalšie zariadenia majú svoju existenciu podmienenú dodržiavaním prísnych hygienických opatrení a pravidiel. Tieto pravidlá ukladajú povinnosť vykonávať dezinfekciu na pravidelnej báze a rovnako aj určujú postupy, ktoré je potrebné realizovať ak dôjde k porušeniu daných opatrení.
Riziká a hrozby škodcov v priestore
Nežiadúci výskyt hlodavcov v priestoroch môže spôsobiť prenášanie mnohých chorôb. Ochorenia sa prenášajú v dôsledku výskytu moču či trusu drobných hlodavcov. Medzi najčastejšie choroby, ktoré prenášajú hlodavce, patrí napríklad listerióza, mor, besnota, zápal mozgových blán (ak je hlodavec zamorený kliešťami), leptospiróza, salmonelóza, týfus a ďalšie. Závažné problémy a ochorenia môžu byť spôsobené aj hmyzom. Hmyz môže spôsobiť mnoho chorôb a rovnako dokážu aj ochorenia prenášať. Medzi ochorenia spôsobené hmyzom, resp. prenesené hmyzom patrí napríklad parazitárne ochorenie (mrle/enterobióza, toxokaróza, askarióza), parazitózy (malária, schistozomóza), ochorenia spôsobené motolicami (cerkáriová dermatitída, subakútna a kútna schistozomóza, zápaly a infekcie), neurocysterkóza (ochorenie spôsobené pásomnicami), borelióza, anaplzmóza a ďalšie. V prípade mikroorganizmov môže dôjsť k vzniku ochorení, ktoré v prípade, ak sa neuskutoční dezinfekcia, môže prerásť do obrovských problémov – epidémie a pandémie. Mikroorganizmy môžu spôsobiť množstvo vírusových (COVID-19, HMPV, žltačka a pod.) či bakteriálnych ochorení.
Prečo je DDD dôležité pre spoločnosť?
Mikroorganizmy, hmyz či hlodavce dokážu spôsobiť závažné ochorenia. DDD zabezpečuje dodržiavanie hygieny v každom prostredí – domácnosti, pracoviská a ostatné zariadenia. DDD taktiež zabezpečuje prevenciu a ochraňuje fyzické osoby i podnikateľov. Prostredníctvom DDD sa taktiež ochraňuje majetok i dobré meno podnikov a zariadení.
DDD vs. zákon
Na dodržiavanie hygienických opatrení dohliada i samotný zákon. Zákon určuje presne čo je potrebné dodržiavať v danom type zariadení, v akom časovom intervale a rovnako stanovuje sankcie, ak dôjde k ich porušeniu. Základným legislatívnym prameňom je zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Účelom tohto zákona je ochraňovať a podporovať rozvoj verejného zdravia a zabrániť tak zanedbávaniu základných hygienických noriem a vzniku i šíreniu epidémií. Daný zákon taktiež definuje organizáciu a jednotlivé orgány verejného zdravotníctva a ich pôsobnosť. Medzi ďalšie pramene definujúce DDD a ich realizáciu patrí aj program HACCP a zákon č. 152/1995 Z. z. o potravinách. HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), ktorý je uplatňovaný v HORECA segmente, odporúča realizáciu DDD činností minimálne 4x ročne a v prípade frekventovaných priestorov je odporúčaná realizácia DDD činností na mesačnej báze. V osobitných typoch priestorov (lekáreň, ambulancie, nemocničné priestory a pod.) je potrebná častejšia dezinfekcia priestorov – raz týždenne mimo prevádzkových hodín.
- Dezinfekcia: S cieľom ochrániť život a zdravie človeka, ukladá tento zákon povinnosť pravidelnej kontroly kvality pitnej vody a jej dezinfekcie. Zariadenia, v ktorých je realizované spoločné stravovanie majú povinnosť vykonávať dezinfekciu, aby tak nedošlo k ohrozeniu verejného zdravia a vzniku a šíreniu prenosných ochorení. Pri dezinfekcii platí pravidlo, že v štandardných priestoroch by mala byť vykonávaná na mesačnej báze, no ak ide o priestory a prevádzky, kde je vyšší výskyt osôb a je to potrebné, tak by táto dezinfekcia mala byť častejšia.
- Dezinsekcia a deratizácia: Daný zákon ukladá povinnosť podnikateľom i fyzickým osobám realizovať dezinsekciu a deratizáciu s cieľom zamedzenia vzniku, šíreniu a eliminácie výskytu prenosných ochorení a regulácie živočíšnych škodcov. Vykonávať dezinsekciu je potrebné minimálne 2x ročne, no v prípade potravinársky zameraných prevádzok by mala byť frekvencia dezinsekcie častejšia. Deratizácia môže taktiež spôsobiť závažné ochorenia a problémy, preto by mala byť realizovaná aspoň 2x ročne, no platí tu obdobné pravidlo ako pri dezinsekcii, že v prípade potravinársky zameraných prevádzok, by mala byť realizácia častejšia.
Dôsledky zanedbania DDD činností
V prípadoch zanedbania DDD činností môže byť fyzickej osobe či právnickej osobe uložená sankcia v zákonom stanovenej výške, uloženie zákazu činnosti, odobratie licencie a uzavretie prevádzky.
Ako často by mali byť DDD realizované?
- Dezinfekcia – aspoň raz mesačne a v prípade priestorov, kde je pohyb návštevníkov vyšší, by mala byť dezinfekcia častejšia.
- Deratizácia a dezinsekcia – minimálne 2x ročne, v prípade potravinársky zameraných priestorov častejšia realizácia.
Kde je DDD nevyhnutná?
- potravinárske a priemyselné jednotky,
- reštaurácie, jedálne, bary, hotely
- školské zariadenia (MŠ, ZŠ, SŠ, VŠ),
- obchody, nemocnice, parky,
- skleníky, sklady, stodoly, výťahy, dopravné jednotky a pod.